Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

At vinde livet tilbage

Underernærede og døende børn reddes på et stabilisationscenter i det nordlige Sydsudan af Medairs personale og MAF’s livsvigtige forsyninger.

15 børn sidder i centret lige nu. Nogle smiler, mens andre bare stirrer ud i luften. Deres mødre holder dem tæt ind til kroppen ligesom for at beskytte dem og holde deres tynde kroppe varme.

Børnene, der fylder Medairs klinik i Renk i det nordlige Sydsudan, er et trist eksempel på den barske virkelighed i Sydsudan. Sydsudan står midt i den værste sultkatastrofe siden landets uafhængighed i 2011. Ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, UNICEF og FN’s fødevareprogram vil op imod 4,8 millioner mennesker mangle mad de kommende måneder. Det er næsten halvdelen af hele landets befolkning.

Medairs klinik behandler børn, som er så alvorligt underernærerede, at deres helbred er i fare. I løbet af det seneste år er situationen forværret, og antallet af børn, der kommer til klinikken, tredoblet.

Feber, opkast og diarré

I den ene ende af centret ligger Rashid. Hans krop er tynd – alt for tynd i forhold til, at han er 2 ½ år gammel. Hans ryggrad er synlig gennem hans ternede skjorte. Da han kom til centret for fem dage siden, vejede han kun 5,4 kg. Hans fødder så enorme ud under hans tændstikben, og hans krop rystede af feber.

– Han kastede op og havde diarré, siger Zafira, Rashids mor, mens hun aer sin søn på ryggen.

– Men jeg var ikke bange, fordi jeg vidste, at de kunne hjælpe ham her på klinikken. Medairs personale behandler os godt og giver ham mælk, Plumpy’Nut (jordnøddebar til underernærede, red.) og medicin.

Støt nu

Livreddende forsyninger

MAF flyver forsyninger til klinikken i det afsides Renk hver uge.

MAF har i flere år fløjet for Medair i Sydsudan. Til Renk-distriktet alene fragtes hver uge medicinske og næringsberigende forsyninger, og siden Medair for et år siden knyttede et stabilisationscenter til klinikken i Abayok, er lasten suppleret med højenergimælk med et ekstra højt indhold af fedt og protein.

– Vi arbejder i et meget afsidesliggende område af Sydsudan, som er svært at komme til med andre transportformer. At MAF kan fragte forsyninger, redder liv i vores sundheds- og ernæringsprogram. Vi kan virkelig se den forskel, det gør for børnene her på klinikken, siger Frances Oakley, Medairs sundheds- og ernæringsmanager i Renk.

Sult forhindrer udvikling

Heldigvis reagerer Rashid også godt på medicinen og behandlingen af sin underernærede tilstand. Rashid er begyndt at lege med sin bror Hawa, der er fire år ældre. Han kaster sig oven på ham, kilder ham og griner højt, mens Hawa prøver at gøre gengæld. Han fniser, og hans øjne skinner af glæde.

– Siden jeg kom hertil, har Rashid taget på i vægt og fået det så meget bedre, siger Zafira.

Det er en stor lettelse for Zafira, som har været ved Rashid på klinikken dag og nat. Hun kender desværre alt for godt til, at hendes børn bliver dødeligt syge. Tidligere på året mistede hun sine babytvillinger, der kun var fire måneder gamle. Derhjemme kæmper Zafira stadig med at brødføde Rashid og hans tre søskende.

– Der er ikke nok mad. Nogle gange spiser vi durra-græs, andre gange har vi ingenting at spise. Hvis denne klinik ikke var her, så er jeg sikker på, at Rashid ville have været død nu, siger Zafira og fortsætter:

– Er det en fremtid for børn kun at skulle tænke på at fylde deres maver? Lige nu bekymrer vi os bare om mad, men jeg ville gerne, at mine børn kunne gå i skole og udvikle sig.