Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Blinde ser!

På syns-safari i det østlige Kenya.

Hvis du bliver blind i Dadaab, er der ingen velfærdsstat, som står klar til at hjælpe dig. I flygtningelejren er der ingen sundhedstjeneste, ingen førerhunde eller Blindesamfund. Mister du synet her i Østkenya på grænsen til Somalia, så mister du uafhængigheden med det samme.

Men så høres lyden af et fly i det fjerne . . .

Liv bliver forandret
Et MAF-fly er ankommet med et team af kirurger om bord! Pludselig er dit liv forandret. Du kan igen deltage i livet omkring dig. Og ikke alene er din tilværelse blevet forandret, men hele familiens liv er blevet ændret til det bedre!

Blinde_ser2Der er ca. 300.000 flygtninge i Dadaab flygtningelejr, de fleste af dem fra Somalia. Et team af specialister inden for øjenkirurgi fra Kikuyu Hospital i Nairobi er gennem flere år blevet fløjet ud til flygtningelejren af MAF. Ved hjælp af kirurgiske indgreb opererer de øjnene på flygtninge, der har mistet synet på grund af sygdom eller andet.

Hundredvis af blinde står i kø langs gærdet, der omgiver bygningen, hvor øjenkirurgerne arbejder. Tre sygeplejere går hurtigt i gang med at gøre operationsstuen klar, mens en fjerde begynder at undersøge den første gruppe af patienter. Overalt er der blinde mennesker, som ledes rundt af nogle, der kan se. Nogle går i lange rækker. Blinde holder fast i tøjet eller en hånd på personen foran, mens den forreste bliver ledet af en seende.

Mens jeg står og betragter dem, bliver jeg overvældet af medlidenhed med disse mennesker. Hver enkelt af dem har sin individuelle historie at fortælle. Sine smerter og lidelser. Det, som slår mig, er det store antal af dem – hundredvis af mennesker – der har fået deres liv ødelagt ved at miste synet. Mennesker, som er afhængige af andre for at overleve.

Effektivt arbejde
Ved dagens afslutning er mere end 300 patienter blevet undersøgt og kategoriseret. De fleste af dem – de heldige – har en sygdom eller skade, der kan kureres ved et kirurgisk indgreb under lokalbedøvelse.

Blinde_ser3Der er to operationsborde, der står tre meter fra hinanden. På det ene bord ligger en patient, der bliver opereret, mens en sygeplejerske hjælper til. På det andet bord ligger den næste patient og bliver gjort klar. Når kirurgen har opereret den første patient færdig, vender han sig, skifter handsker, læser notater om den næste patients tilstand og begynder så det kirurgiske indgreb på patient nummer to. Det er et ihærdigt og effektivt arbejde – alle i teamet kender deres rolle og ved, hvad de skal gøre hele tiden. Med en meget effektiv tidsplan kan teamet gennemføre op til syv operationer hver time.