Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Én kan skabe forandring

MAF er blevet registreret i Myanmar (Burma), men har endnu ikke fået tilladelse til at udføre flyvninger.

I slutningen af februar i år kørte lederen af MAF i Myanmar, Chad Tilley, sammen med syv andre rundt i den fattige og isolerede Chin-delstat i det nordvestlige Myanmar. Formålet var at besigtige en del åbne og lukkede landingsbaner med henblik på fremtidige MAFflyvninger.

De fleste veje i Chin-delstaten er smalle jordveje, anlagt på de stejle bjergskråninger. Vejene bliver farlige og ufremkommelige under monsunens regn, og landsbyerne i bjergene afskæres fra omverdenen.
Chad Tilley og hans folk vurderede muligheden for at anlægge en landingsbane ved byen Lailenpi. Til denne by knytter sig en særlig historie om lægen Sasa og hans organisation Health and Hope:

En dreng med visioner

Myanmar-Health-and-Hope-Sasa-Mary-FaithDrengen Sasa voksede op i den kristne landsby Lailenpi. Han så sin mors bedste veninde dø i forbindelse med en fødsel. Også barnet døde. Han oplevede også tre af sine venner dø på én og samme dag på grund af diarré. For at hente hjælp udefra måtte man gå i 4-5 dage. Sasa fik mulighed for at gennemføre sin skoleuddannelse i hovedstaden Yangon. Da han vendte hjem til Lailenpi, slog det ham, hvor ringe mulighederne var for uddannelse og sundhedshjælp, og han fik en vision om at ændre på situationen.
Første skridt var at uddanne sig til læge. Folk i byen solgte kvæg for at skaffe penge til hans uddannelse, først i Indien og siden hen i Armenien, hvor uddannelsen til læge var til at betale. Under uddannelsen i Armenien kom Sasa næsten mirakuløst i forbindelse med en række indflydelsesrige personer fra Storbritannien.
– Det var, som om Gud til stadighed arbejdede i kulissen, siger Sasa.
Under Sasa’s ophold i Armenien, opstod der hungersnød i Chindelstaten, men Sasa formåede via sine forbindelser at skaffe hjælp, så 120.000 mennesker kunne brødfødes og 3.500 patienter få hjælp.

Health and Hope

Myanmar-Health-and-Hope-sundhedskursus

Efter endt uddannelse vendte Sasa hjem, og han dannede organisationen Health and Hope. Hundredvis af landsbybeboere hjalp med at bygge et sundhedscenter i Lailenpi. Siden 2009 har centret uddannet 834 sundhedsarbejdere fra 551 forskellige landsbyer. Health and Hope støtter også videreuddannelse af den næste generation af ledere i Chin-delstaten. Om dette siger Sasa:
– De kommer alle sammen tilbage fra Yangon og vil være med til at forbedre uddannelses- og sundhedssystemet. Vi kan ikke vente på regeringen. Den lokale befolkning har jo givet jord, solgt kvæg og arbejdet hårdt for sagen. Donorer har skaffet midler, og læger fra Storbritannien har medvirket ved undervisningen af sundhedsarbejdere.

Støt nu

Fremtidig samarbejdspartner

Sasa kendte til MAF gennem sine støtter i Storbritannien. Han havde endda sagt til beboerne i Lailenpi, at de skulle bede Gud om en landingsbane og et MAF-fly! I februar 2014 var to britiske læger på besøg i Lailenpi. Da de skulle rejse, gav de Sasa en brochure om MAF. Sasa husker det tydeligt:
– Samme aften kom folk fra landsbyen løbende og fortalte mig, at der var kommet en hvid mand til byen. Det viste sig at være David McCleery fra MAF. Han var ankommet på motorcykel som led i en større research-rejse. Jeg tog det som en bekræftelse fra Gud. David kendte ikke til de to læger, og de kendte intet til ham!
Derefter begyndte landsbyen så småt at arbejde på at etablere en landingsbane – og det er ikke nogen enkel sag i områdets bjerge.

MAF vil være en fantastisk samarbejdspartner for os. MAF kan bringe medicin og personale. Der er britiske læger, som gerne vil tage hertil, men de skal beregne 8-10 dage alene til transporten frem og tilbage, som det er nu.

Sasa, læge og leder af Health and Hope

MAF i Myanmar vil hellere end gerne være med til at ændre på disse forhold. Og MAF ser frem til at samarbejde med Sasa og hans folk – som tror på, at intet er umuligt for Gud!