Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Flygtningekrise eksploderer i DR Congo

Flygtningekrise eksploderer i DR Congo

Flygtningelejre i det østlige DR Congo pibler frem. MAF leverer mad til de mange tusinde flygtninge.

Voldelige optøjer i Den demokratiske republik Congo betyder, at mindst 100.000 mennesker er flygtet til byen Bunia i det nordøstlige Congo. Her er to interimistiske flygtningelejre blevet etableret. Men flygtningelejrene mangler alt – mad og tag over hovedet.

Hjælp DR Congos flygtninge - støt MAF's arbejde

MAF har købt gryder til lejren, så familierne kan lave mad.

Ifølge Jon Cadd, der er MAF’s landechef i Den demokratiske republik Congo (DR Congo), prøver en lille gruppe lokale congolesere at finde mad til de mange tusind flygtninge, mens MAF også har leveret ris, bønner, majsmel og olie.

MAF’s team i DR Congo har desuden hjulpet med at købe gryder til, så der kan blive lavet mad på ildstederne i lejren. Men det er blot en dråbe i havet i forhold til, hvad der er brug for.

“Der er et telt, hvor de sårede og tilskadekomne ligger, men der er ingen læger eller sygeplejersker til at tilse dem. Vi så mennesker med store sår i hovedet, efter de var blevet angrebet af manchetter. Selv en etårig dreng som var blevet skåret tværs gennem ansigtet med en manchet,” fortæller Jon Cadd efter sit besøg i flygtningelejrene.

Maden er knap.

Usikker situation

Flygtningekrisen i det østlige Congo forventes bare at vokse. MAF i DR Congo hørte om 41 civile, som var blevet dræbt ved Lake Albert, der markerer grænsen til Uganda. Mange forsøger at flygte til Uganda i både, men bare i denne uge har overfyldte både gjort, at 10 mennesker er druknet i søen.

Den demokratiske republik Congo er et af de fattigste lande i verden og rammes ofte af voldelige optøjer. Ifølge FN’s flygningeorganisation, UNHCR, var mere end 4,5 millioner mennesker internt fordrevne i DR Congo i januar 2018. Alene i 2017 er 1,7 millioner congolesere blevet nødt til at forlade deres hjem.

Mangel på infrastruktur og politisk ustabilitet siden 2016, hvor den tidligere præsident gik af, og ingen ny blev valgt, forværrer blot den usikre situation.

Flygtningelejren ved Bunia, der huser omkring 100.000 flygtninge i øjeblikket.