Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Landminer lever videre længe efter krigen

Landminer lever videre længe efter krigen

MAF partner i Angola, The HALO Trust, har i over tyve år arbejdet på at fjerne sprængstoffer, som borgerkrigen i landet efterlod.

En enorm eksplosion giver ekko i det fjerne samtidig med, at en fane af røg løfter sig over træerne.
Selv om minen, der eksploderer, kunne have sprængt en kampvogn i stykker, smiler og klapper tilskuerne, der følger med på behørig afstand.
De har nemlig lige overværet en kontrolleret sprængning af den allersidste landmine i Huambo-distriktet i Angola.
Sprængningen markerer, at det er 20 år siden, at prinsesse Diana gik igennem et minefelt i Huambo og på den måde satte landminerydning og minernes ofre i Angola på dagsordenen. MAF Angola deltager i begivenheden og har fløjet en delegation af repræsentanter, ambassadører og mediefolk til mindedagen.

Julio

Et af ofrene for landminerne i Angola er Julio, som delegationen møder på et ortopædkirurgisk center. Som 19-årig trådte han på en landmine og mistede sit ene ben. Indtil han fik sin benprotese i 2010, var han afhængig af krykker for at komme rundt.
Når man ser hans genoptræning, hvor han navigerer rundt mellem forhindringer i gården, står det klart hvor altødelæggende landminerne er. Også længe efter en krig slutter.

Stadig 620 minefelter

Siden 1994 har The HALO Trusts medarbejdere i Angola ryddet 92.000 landminer og detoneret 162.000 stykker krigsmateriel som bomber, patroner og håndgranater.
Takket være deres indsats er der nu 800 færre minefelter. 22.000 hektar jord og 7.500 kilometer vej er igen sikkert at færdes på.
Men der er stadig lang vej igen, før alle resterne fra Angolas 27 år lange borgerkrig, der endte i 2002, er ryddet af vejen.
The HALO Trust har lokaliseret 620 minefelter spredt ud over otte provinser, men jorden mangler stadig at blive ryddet for at kunne blive brugt til for eksempel landbrugsjord.

Støt nu

Minerydning i Angola er unik på den måde, at der findes mere end tyve forskellige sprængstoffer under jorden. Det gør minerydningen ekstra farlig for de medarbejdere, der lokaliserer og desarmerer landminerne. MAF står derfor til rådighed, hvis der sker ulykker under rydningen, og der bliver brug for at flyve mineryddere på hospitalet.