Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Madagaskar Medical Safari: Hvor der ingen læger er

Mange liv reddes, når tusindvis af patienter undersøges, og hundredvis opereres i løbet af en ugelang sundhedssafari på Madagaskar.

En kvinde registreres, mens andre venter tålmodigt.

MAF Madagaskar organiserer medicinske safarier sammen med en række partnere for at hjælpe mennesker i fjerntliggende områder, hvor behandling af mange sygdomme ikke er mulig. MAF sikrer desuden, at der er tilstrækkelig medicin til rådighed i landsbyklinikkerne. I 2016 har MAF fløjet 21 sådanne safarier, hvor de forskellige sundhedsteams flyves ind og ud af landsbyerne gratis, og hvor MAF koordinerer opsamling og afsætning af sundhedspersonale for at udnytte turene bedst muligt.

Hun kom for sent

Ofte husker sundhedspersonalet særligt én patient efter en ugelang safari. I juni 2016 var Memeny denne patient. Personalet havde mødt hende før, da de i 2015 havde besøgt landsbyen Andabotoka. En undersøgelse viste, at den 34-årige kvinde på grund af en meget smertefuld, men godartet livmodersvulst havde brug for at få fjernet livmoderen. Hun var kommet i slutningen af ugen, og da var det for sent at operere hende, idet observation efter en sådan operation er absolut nødvendig. – Denne gang var hun blandt de første, og da hun var blevet opereret, wow! Det var sådan en fornøjelse at se hende gå omkring på klinikken, fortæller Dr. Fernand Ramahalison. Hun havde lidt så meget, både med smerter og blødninger – svulsten var 15 cm lang! Hun var en meget glad kvinde, da hun tog hjem.

Støt nu

Dr. Lee Jae Hoon udfører en brokoperation på en ung pige.

Et effektivt sundhedsteam

Dr. Fernand fungerer både som narkose- og almenlæge, og han er også koordinator for sit team, der desuden består af bl.a. kirurg Dr. Lee Hoon og sygeplejerske Julie Ramanantenasoa. Dr. Fernand var den første til at udføre sundhedssafarier med MAF. Mens han arbejdede i øst, begyndte Dr. Lee at fokusere på syd. MAF introducerede de to læger for hinanden for om muligt at optimere deres indsats.

Vi arbejder også på hjerterne

– Jeg er en smule træt, men jeg nyder det, siger Dr. Jae, da han kommer tilbage til MAF hangaren i hovedstaden. Siden jeg var ung har jeg elsket sådanne eventyr. Men som missionær er dette også en fantastisk mulighed for at dele evangeliet. Det er vores prioritet. Vi arbejder hårdt, jeg udfører ca 6-7 operationer per dag, og gennem det arbejde er folkenes hjerter klar til at modtage det, vi har at dele.

Når klinikken til daglig er ubemandet, så bliver patientkøen lang, når læger og sygeplejersker flyver dertil med MAF. Man må væbne sig med tålmodighed.

Smilene velsigner os

Dr. Fernand indrømmer også, at han er træt i slutningen af disse bush safarier. – At hjælpe mennesker giver altid glæde til hele teamet, for vi kan se, at der virkelig er brug for os. Disse folk har ventet meget længe på lægehjælp, og derfor er alle operationer meget spændende for os, selv en læbespalte. På sidste safari opererede vi på en 19 år gammel pige. Hun havde haft læbespalte, siden hun blev født, og efter operationen var hendes smil en stor velsignelse for alle. – Selvom jeg har været på disse safarier i 11 år nu, er det aldrig sådan, at der er en landsby, hvor det bare kører på rutinen. Når man ser menneskene, ser man, at der er stor nød, og det føles nyt hver gang.