Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Dansk donorfly på farten

Det danskdonerede fly P2-MKK flyver på sjette år i Papua Ny Guinea og betjener blandt andet det lokale hospital i Rumginae

I det vestlige lavland af Papua Ny Guinea betjener Rumginae Hospital de små omkringliggende landsbysamfund, hvoraf mange kun er tilgængelige til fods, med båd eller fly.

Her i Rumginae er flyet P2-MKK Airvan, som er doneret af danske KIRK Kapital A/S, stationeret for at betjene hospitalet, såvel som kirker, missionsorganisationer og isolerede samfund.

MAF-pilot Markus Bischoff tjekker flyet inden afgang.

En lørdag formiddag i oktober fik MAF-pilot Markus Bischoff et nødopkald: En kvinde i den lille landsby Fuma havde netop født, men til hendes overraskelse opdagede hun, at der var en tvilling i maven, som ”ikke ville komme ud”.

En meget alvorlig situation, som krævede hurtig handling.

Fire opgaver på én flyvning

På hospitalet i Rumganie gjorde sygeplejerske Alice Yabra sig i hast klar til at tage med. Man havde planlagt at sende to medicinstuderende til Mougulu, en missionsstation blot fem minutters flyvning fra Fuma, hvor der var brug for ekstra medicinforsyninger. Udover det var der to patienter, der havde fået behandling, som skulle tilbage til Fuma. Alle kunne komme med på samme flyvetur med P2-MKK Airvan.

Støt nu

Sygeplejerske Alice Yabra følger med den fødende kvinde til sygehuset i Rumginae, Papua Ny Guinea.

Da flyet ankom til Fuma, var den fødende kvinde allerede klar ved landingsbanen. Alice Yabra gav hende drop og anbragte hende på en båre i flyet. Mange mennesker var til stede, og Alice sagde: “Lad os bede for patienten, således at alt vil gå godt”.

“Endnu en dag på kontoret”

For Markus Bischoff, der sammen med sin familie har været udstationeret i Rumginae i fem år, var det bare ”en dag på kontoret”.
– Det var en ret ukompliceret flyvning. Men andre MAF-piloter har oplevet, at børn er født i flyet, og jeg har selv fløjet med patienter, der døde undervejs, siger han.

Flyet vendte sikkert tilbage til Rumginae, og tvillingen blev født uden komplikationer.

– Det er så stort, at denne mor og hendes to babyer faktisk overlevede, siger Markus.

Dr. Sharon Brandon fra New Zealand har arbejdet på Rumginae Hospital siden 2009 og fortæller, at hospitalet både bruger MAF til at flyve patienter, medicin og personale til og fra hospitalet og de fjerntliggende landsbyer.