Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Slangebid

Efter en lang og varm dags flyvning var MAF-pilot Nick Swalm på vej hjem, men et nødopkald ændrede pludselig pilotens planer.

Det havde været en lang varm dags flyvning i det vestlige lavland i Papua Ny Guinea. Jeg havde lige sat en gruppe passagerer og nogle byggematerialer af på Mougulu airstrip, og havde nu kun den sidste strækning hjem til Mount Hagen med tomt fly.

Bidt af en slange

Uden passagerer at bekymre sig om, kunne jeg gå op i en god højde, finde noget kold luft og nyde turen hjem – eller det troede jeg. Da jeg kontaktede Port Moresby flight-service over radioen, fik jeg besked på at kalde MAF’s base i Mount Hagen, som bad mig flyve til Mount Bosavi, kun ti minutter væk, for at hente en mand, der var blevet bidt af en slange.

Det værste jeg har set

Jeg har fløjet utallige ofre for slangebid gennem årene, men dette var afgjort det værste, jeg har set. Nelson havde været ude og slå græs omkring sin hytte med en machete og havde forskrækket en giftslange, der bed ham i benet. Da jeg ankom, var manden næsten bevidstløs. En lokal sygeplejer havde gjort alt, hvad han kunne; anlagt en slangebids bandage og startet et intravenøst ​​drop. Men det var helt klart, at det ikke var nok. Han måtte hurtigst muligt til et hospital med den rette modgift.

Støt nu

Manden reagerede på sit navn og var i stand til at mumle et svar på enkle spørgsmål. Men efter hvert svar blev han mere og mere uklar, og det var svært at få ham til at reagere igen. Jeg spekulerede på, om han overhovedet ville overleve en 50-minutters flyvning til Mount Hagen! Vi fik varsomt anbragt Nelson sammen med sygeplejeren i flyet, og en lokal ​​præst bad sammen med andre fra landsbyen for Nelson, inden vi startede. Mens vi tog højde, gav jeg besked om det forventede ankomsttidspunkt til Mount Hagen, så de kunne tilkalde en ambulance. Ved landingen viste det sig imidlertid, at ambulancen ikke kunne komme, da den var optaget af en anden transport.

Heldigvis var to af MAF’s medarbejdere netop klar til at køre ind til byen i en af ​​vores varevogne, så vi kunne tage et par sæder ud og tage Nelson med til hospitalet. Et par dage senere fik jeg et opkald fra MAF basen. »Det gik godt med Nelson,« sagde de. »Han er helt frisk og klar til at flyve hjem igen.”