Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:

Til kamp mod sult

Et frugtbart samarbejde mellem Caritas og MAF på Timor-Leste bærer frugt.

Takket være et samarbejde mellem Caritas og MAF kan landsbyboere i Timor-Lestes mest isolerede område nu brødføde deres familier og blive selvforsynende. Landsbyen Aosero ligger i et meget afsidesliggende område.
Oecusse er en regelmæssig destination for MAF’s GA8 Airvan baseret i hovedstaden Dili. Omkring 20 hjælpeorganisationer arbejder her, bl.a. Caritas. Flyveturen fra Dili tager kun 45 minutter. Alternativet er 9 timer med bil gennem indonesisk landområde eller en 12-timers færgefart, som ikke er mulig i regntiden, da det er for farligt.
– Transport i dette område er et meget stort problem, forklarer Caritas programkoordinator Cornelio Ase.
– Det er derfor meget vigtigt for os at få støtte fra MAF, når vi skal nå ud til de fjerntliggende landsbyer. MAF spiller også en vigtig rolle ved at være til stede i nødsituationer – f.eks. ved evakueringer til hospitalet i Dili.

Overraskende gode resultater

Caritas udviklingsprogram i Aosero startede i 2006 med en mikrofinans låneordning, der understøtter et landbrugsprojekt, hvor 33 familier indgår i et selvstyrende kooperativ.
Medlemmerne låner penge af banken til at købe en gris, en ko eller nye fiskeredskaber, og det er forbløffende hvor gode resultater, der allerede er opnået. Mange har nu mere end én ko, og man opdrætter og sælger tyre for at øge indtægterne. Nye typer af afgrøder og dyrkningsmetoder har øget produktiviteten i landbruget og givet gode indtægter ved salg af grøntsager og landbrugsprodukter.
For deres opsparing kan de købe ris, når vejene i regntiden er ufremkommelige, og det er umuligt at skaffe mad udefra.
Takket være Caritas ”mikrofinans program” kan familierne også købe medicin og få lægehjælp.

Hjælp til selvhjælp

– Gennem flere år har vi trænet dem i at tjene deres egne penge, fortæller Cornelio.
– De fleste er analfabeter, men de har meget stor vilje til at lære at hjælpe sig selv. Nu er de i stand til at dyrke jorden bedre, avle gode grøntsager, have kvægdrift, fiske, lave opsparing og sende deres børn i skole eller endda på universitet.
– Vi støtter dem med uddannelse, udstyr, materialer og midler i form af lån. Det handler om at have omsorg for og uddanne dem, så de kan lære at stå på egne ben.
Udviklingsprogrammet i Aos Ero har totalt forvandlet indbyggernes liv. De behøver ikke længere at bekymre sig om at have mad nok, og de er meget taknemmelige for, at Caritas og MAF har gjort dette muligt.