Fra krigsfly til fredsfly

Historien bag Mission Aviation Fellowship

Fly har spredt så meget død og ødelæggelse under krigen. Hvorfor kan de ikke bruges til at give liv og håb i fredstid?

Flere unge kristne piloter fik umiddelbart efter 2. verdenskrig en ide om at bruge de fly, de havde fløjet med i krigens tjeneste til at sprede fred. Det ledte til, at Mission Aviation Fellowship så dagens lys i 1945.  MAF’s historie er historien om mennesker, der havde et ukueligt mod, en vilje til at ofre meget og et stort hjerte for at hjælpe andre. I begyndelsen fandtes tre forskellige grupper; en i USA, en i Storbritannien og en i Australien. 

Alle tre grupper havde store problemer i opstarten, og alle styrtede i et af deres første fly. Rigtig mange erfaringer blev gjort, og ud af det voksede den organisation, som vi kender i dag som Mission Aviation Fellowship, hvor alle arbejder sammen med samme vision og mission.

Begyndelsen på Mission Aviation Fellowship

Murray Kendon fra New Zealand var pilot i Royal Air Force, det britiske flyvevåben, under 2. verdenskrig. I 1945 tog han det første initiativ, og sammen med flymekaniker Stuart King, pilot Jack Hemmings og forretningsmanden Tom Banham grundlagde han Mission Aviation Fellowship i Storbritannien. På billedet til venstre ses tre af disse tidlige pionereri gang med at inspicere MAF’s første fly; En to-motors Miles Gemini. 

 

Fra venstre: Jack Hemmings, Murray Kendon, Stuart King, Ken Elli.

Stuart King i ”Miles Gemini”-flyet i 1947

Pionerernes første ekspedition

I 1947 købte MAF i Storbritannien det første fly, og i januar 1948 fløj pilot Jack Hemmings og flymekaniker Stuart King den to-motors Miles Gemini til Afrika på en ni måneder lang ekspedition. Rejsen bød på møder med og undersøgelser af missionærernes behov og udfordringer med infrastrukturen i Sudan, Eritrea, Uganda, Kenya, Rwanda og Burundi.

Undersøgelsesekspeditionen endte brat og dramatisk, da flyet styrtede i Burundi under en pludseligt opstået storm. Men MAF’s stiftere holdt modet oppe, og året efter købte de et nyt fly “De Havilland Rapide. I 1951 begyndte MAF med regelmæssige flyvninger i Sudan. 

Flymekaniker Stuart King og pilot Jack Hemmings var i begyndelsen af 20’erne, da de tog afsted på MAF’s første ekspedition.

Det styrtede fly Miles Gemini på en bjergside i Burundi.

Bestil bogen om MAF’s historie

MAF’s medstifter Stuart King har skrevet en erindringsbog om MAF’s historie fra 1945 op til nutiden.  Læs om pionerernes ekspedition, og hvordan MAF har spredt sig gennem årene til at flyve for livet i 27 lande.

Pris: 150 kr. + fragt.

Vi vedlægger faktura til betaling.

Vi passer godt på dine personlige oplysninger. Læs mere om dette i vores privatlivspolitik.

MAF’s tidlige historie er altså en historie om mennesker, som med livet som indsats, har haft et indre kald til at bruge de evner, de havde lært i krigstid til at række ud til deres medmennesker i øde og isolerede egne.  Fra små kår og en vanskelig start er MAF vokset til at blive en stor organisation med mange fly og flyvninger i mange lande i det globale syd. I 2020 kunne MAF fejre 75 års jubilæum, hvor hjælp, håb og heling har været i fokus.

Læs mere her om MAF’s arbejde i dag.

   
                         

Subscribe

* indicates required
                                                   
                                                   
                                                   
                         
                                                                                                                                 
           
   
MAF tager dit privatliv alvorligt.

Vi ønsker, at du skal føle dig sikker, når du bruger vores hjemmeside. Vi bruger cookies for at give den bedst mulige brugeroplevelse og får at hente statistik, så du kan få en endnu bedre oplevelse på vores side. Tryk “Jeg forstår” for at acceptere vores brug for cookies eller tryk her for at læse mere om vores privatlivspolitik. 

Mission Aviation Fellowship – MAF Norge
Postadresse: Mission Aviation Fellowship, Postboks 90, 0101 Oslo
Besøksadresse: Dronningens gate 25, 0154 Oslo

Gavekonto: 7058.63.60610 Organisasjonsnummer: 980421899

MAF Norge er godkjent av Innsamlingskontrollen