En bjergkæde med tæt jungle isolerer Papua Ny Guineas forskellige folkegrupper. Men MAF’s fly skaber forbindelse og sender nødhjælp, medicin og andre basale fornødenheder.
Landskabet i Papua Ny Guinea regnes for et af de mest ufremkommelige i verden.
Tværs over landet fra øst til vest strækker sig en bjergkæde beklædt med tæt jungle, der udgør det såkaldte højland. Højlandet forklarer, hvorfor flere tusind lokalsamfund, måske blot bestående af nogle få hundrede mennesker hvert sted, lever fuldstændig isoleret fra hinanden. Det er simpelthen for stor en opgave at rejse fra sit eget område til et andet.
Uafhængige lokalsamfund udfordrer tilliden
Lokalsamfundene har i mange århundreder udviklet sig uafhængigt af hinanden, og det har bl.a. resulteret i, at der tales 800 forskellige sprog i landet.
Papua Ny Guinea regnes for et af de mest etniske og sprogligt komplekse lande. Fordi mennesker på denne måde ikke har meget med hinanden at gøre, har indbyggerne i Papua Ny Guinea ikke så stor tillid til mennesker udenfor deres lokalsamfund og de nationale myndigheder generelt.
Men det er ikke det værste.
Måtte gå i flere dage for at komme på hospitalet
Isolationen betyder også, at isolerede ikke får den hjælp, de har brug for. Eller i hvert fald har meget svært ved fx at få lægehjælp.
– Hvis vi skulle på hospitalet, plejede vi at gå og overnatte 1-2 nætter undervejs og til sidst tage en bus for at komme til en klinik eller et hospital. Gravide nåede nogle gange at føde på vejen. Hvis barnet var dødfødt, blev det efterladt i vejkanten, siger Miok Michael, der kommer fra området omkring Yalum i Enga-provinsen, hvor MAF for nylig reparerede en landingsbane.
MAF har fløjet i landet i 70 år for at binde Papua Ny Guinea bedre sammen, yde nødhjælp, lægehjælp og skabe bedre levevilkår samt dele det kristne budskab med de isolerede lokalsamfund.