Da lille Scovia fra Uganda fik malaria, gik der koldbrand i benene, så de måtte amputeres. MAF fløj hende til en ortopædisk klinik, hvor fik kunstige ben og mulighed for at gå og lege igen.
Scovia var kun lidt over et år gammel, da hun pludselig fik høj feber. Hendes mor Jane Feku tog hende med til lægen i hjembyen Arua i det nordlige Uganda, som kunne konstatere at hendes baby var smittet med malaria. Tropesygdommen spredes af malariamyg og kan give voldsomme symptomer.
For lille Scovia blev malariaparasittens indtog i kroppen invaliderende. Mor Jane opdagede at hendes tånegle blev sorte. Så begyndte tæerne at rådne. Og som sygdommen skred frem begyndte benene at løsne sig fra leddene. Der var gået koldbrand i hendes lille pige.
– Vi frygtede, at hun skulle dø, fortæller Jane Feku.
Amputation reddede Scovias liv
Lægerne ved det lokale hospital i Arua besluttede at amputere begge ben, for at malariainfektionen ikke skulle æde sig ind på hele kroppen. Scovia var kun fire år gammel, da først det ene ben, så det andet blev amputeret lige under knæene.
– Det var en svær beslutning, men vi tror, det reddede hendes liv, siger Jane.
Hun er enlig mor til tre børn, hvor den yngste nu måtte vokse op med et alvorligt handicap. En svær tid begyndte for den lille familie, hvor mor var alene om at forsørge børnene.
Men et besøg af en præst og en flyvning med MAF åbnede pludselig nye muligheder.
’De kunstige ben er et mirakel’
Præsten Pooshani Kanapathipillai holder bibelkurser i Norduganda og fik øje på Scovia, da hun besøgte Arua. Hun kontaktede læger i Jinja, som lovede, at de kunne lave kunstige ben til den unge pige. Og MAF fløj Scovia og hendes mor til den ortopædiske klinik og sparede dermed 10 timers kørsel ad dårlige veje.
På St. James Orthopaedic Centre i Jinja blev Scovia opereret igen og de nye proteser tilpasset, så hendes rigtige og kunstige ben kunne fungere sammen. Lige nu lærer hun at gå med proteserne.
– Scovia er en aktiv pige, som elsker at spille fodbold med sine venner. De kunstige ben er et mirakel for hende – hun turde ikke drømme om nogensinde at kunne gå, fortæller Jane.
Hun er taknemmelig til præsten, lægerne og ikke mindst MAF, der gjorde transporten mulig.
– Jeg takker MAF, og det gør Scovia også. De nye ben vil forandre vores liv for altid, siger hun.
Du kan være med i kampen mod malaria ved at donere her