12-årige Nery fra en isoleret landsby i Madagaskar blev fløjet med MAF, så han kunne blive opereret på hospitalsskibet Africa Mercy.
Hvad gør en familie, når et barn får brok i et land uden nødvendig lægehjælp? Det var situationen for familien Randrinambinina i den afsidesliggende landsby Ambohimanara i det vestlige Madagaskar.
Deres 12-årige søn Nery havde fået brok, en udposning fra bughulen gennem en svaghed i bugvæggen. Indeklemt brok kan være farligt og kræver hurtig operation.
Hvad gør man så i et land, hvis 31 millioner indbyggere ikke har adgang til specialiseret kirurgi?
Fly sparer tid på dårlige veje
Heldigvis for familien har et hospitalsskib fra Mercy Ships lagt til kaj i havnebyen Toamasina. Africa Mercy hedder skibet, hvis kirurger er specialiseret i at fjerne brok, svulster og tumorer. Og heldigvis samarbejder Mercy Ships med MAF om at hente patienter i landet med de meget dårlige veje. Fly er mere sikkert og sparer tid.
Nu kunne Nery og hans far Florent komme med MAF’s fly fra det afsidesliggende Morafenobe til hovedstaden Antananarivo for videre transport til Toamasina for operation. En operation, der heldigvis lykkedes, så Nery nu er kommet hjem til landsbyen igen og kan gå i skole og lege med sine jævnaldrende.
Kom hurtigt på operationsbordet
Far Florent er lettet over, at hans søn nu har fået den lægehjælp, han havde brug for. Familien var meget bekymret for Nery’s tilstand. Ville han overleve? De anede ikke deres levende råd.
Men MAF sikrede, at han kom hurtigt på operationsbordet, og Mercy Ships dedikerede sundhedspersonale sørgede for at fjerne brokken og lappe Nery’s bughule sammen igen.
Og det skete hurtigt. Blot til Antananarivo ville rejsen ad landjorden have taget op til fem dage. Med MAF tog turen lidt over en time.
Samarbejde sikrer lægebehandling
I Antananarivo blev Nery og hans far Florent budt velkommen af Michael Jurgensen, MAFs landedirektør på Madagaskar, og Bryce Wagner, administrerende direktør for Mercy Ships.
– Dette er, hvad partnerskabet mellem MAF og Mercy Ships handler om – at sikre, at mennesker i de fjerneste steder på Madagaskar har adgang til den livsændrende lægebehandling, de har brug for, siger Michael Jurgensen.
Bryce Wagner tilføjer:
– Nøglepartnerskaber er grundlaget for at bringe bæredygtig forandring i de lande, vi betjener. Både MAF og Mercy Ships deler den samme kernemission: at hjælpe mennesker i nød ved at bringe håb og helbredelse. De to organisationer supplerer hinanden, så vi mere effektivt når vores fælles mål.
Ud over patienttransport flyver MAF også lægehold ud i de isolerede områder for at screene patienter.
Fakta:
- MAF og Mercy Ships indgik formelt et samarbejde i sommer, hvor de danske afdelinger også stod for en fælles indsamling på årets SommerOase.
- MAF Madagaskar flyver med tre små Cessna-fly – to 6-personers og et 12-personers. Endnu et 12-personers fly er på vej. Africa Mercy har fem operationsstuer, to tandlægeklinikker, 80 sengepladser samt scannings- og genoptræningsfaciliteter.