Pludselig blev flykabinen lyst op, og piloten måtte krænge MAF-flyet ud af et voldsomt tordenvejr, så passagererne fra Folkekirkens Nødhjælp kunne nå sikkert frem i Sydsudan. – Jeg har stort tiltro til MAF, fortæller generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen.
– Jeg vil meget hellere flyve med MAF end et konventionelt flyselskab, fordi vi har et værdifællesskab, fortæller generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen. – Jeg har stort tiltro til MAF. I holder maskinerne i orden, og I har dygtige piloter, tilføjer hun.
Lynet ramte flyet foran
Det sidste oplevede hun på egen krop, da hun i sidste uge fløj med MAF i Sydsudan sammen med organisationens medarbejdere og en journalist.
– Vi blev ramt af et lyn på en af flyvningerne. Jeg var okay, for jeg er ikke bange for at flyve og har stor tiltro til MAF. Men de andre i flyet var meget bekymrede – og med god grund.
– Lynet ramte lige foran på flyet. Piloten havde kun oplevet det én gang før, men vendte hurtigt flyet for at komme ud af tordenvejret og undersøge, om vi skulle vende om til basen eller finde et andet sted at lande.
Det var aldrig dramatisk, fortæller Birgitte Qvist Sørensen.
– Jeg havde lige så stille hørt lydbog, og så kom der pludselig en kæmpe lys ind i kabinen. Men flyet rystede ikke, og der var heller ikke noget brag. Og piloten krængede flyet meget hurtigt.
Værdifællesskabet er vigtigt
Passagererne kom ud af tordenvejret og sikkert frem til bestemmelsesstedet.
– Det var, hvad man kan kalde en begivenhedsrig tur, smiler Birgitte Qvist-Sørensen.
Men det er ikke kun sikkerheden og piloternes ekspertise, der får Folkekirkens Nødhjælp til at benytte MAF igen og igen.
– MAF har samme DNA som Folkekirkens Nødhjælp. Det handler om at komme ud til de fjerneste egne for at hjælpe dem mest i nød. Vi vil nå ud til egne, som ingen andre når eller kan nå.
– Så hvis der havde været et konventionelt fællesskab, der kostede det samme, så ville vi stadigvæk have valgt MAF. Jeg synes, værdifællesskabet er vigtigt, siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Stramt program muligt med MAF
Folkekirkens Nødhjælp lejede et MAF-fly i tre dage for så effektivt som muligt at tilse organisationens klimaprojekter i Sydsudan. Det er første gang, at de har lejet et helt fly, og det var en god oplevelse, fortæller Birgitte Qvist-Sørensen.
– Uden MAF kunne det slet ikke lade sig gøre at køre et så stramt program. Vi havde pilot Andy MacDonald med alle tre dage.
Teamet fra Folkekirkens Nødhjælp skulle sammen med en journalist undersøge projekter med at hjælpe folk med at omstille sig på grund af klimaforandringer. Så gruppen fløj til syd og oplevede tørken, og i nord blev de øjenvidner til voldsomme oversvømmelser og talte med flygtninge.
”Det er meget hjerteskærende”
Hvad gjorde størst indtryk på turen?
– At klimaforandringerne simpelthen har så voldsomme konsekvenser. Nilen er gået over sine brædder med 80 kilometer på hver side. Sådan har det været i et par år, men vandet trækker sig ikke rigtig tilbage. Så folk bor i opdæmmede områder og lever af fisk og åkander. Det er meget hjerteskærende. Og sydpå er høsten slået fejl igen og igen.
Sydsudan er en del af Afrikas horn, der lige nu oplever den værste tørke i 40 år. Der er virkelig behov for hjælp. Hvordan kan man omlægge landbruget? Hvordan kan man skabe et indtægtsgrundlag, når marken enten er oversvømmede eller helt tørret ud?
Diger, kanaler og tørkeresistente afgrøder
Hvad gør Folkekirkens Nødhjælp konkret?
– Dér, hvor der er tørke, arbejder vi med blandt andet med tørkeresistente afgrøder. I stedet for at man dyrker majs, som kræver både meget og regelmæssigt vand, indfører vi afgrøder som quinoa og amarant, som kræver meget lidt vand og samtidig er sunde. Og så arbejder vi med, hvordan man kan opsamle regnvand.
– Dér, hvor der er risiko for oversvømmelse, skal man finde jord til, der kan dyrkes, og bygge diger omkring markerne. Det er også vigtigt at lave kanaler, så regnen bliver ført væk, i stedet for at vandet bare ligger på jorden.
Folkekirkens Nødhjælp er en af MAF’s mange partnerorganisationer. MAF flyver med i alt 1.400 forskellige organisationer og gør dermed deres hjælpearbejde mere effektivt.