Hundredvis af isolerede mennesker får lægehjælp, når MAF flyver hjælpeorganisationen HoverAid’s sundhedspersonale til afsidesliggende områder i Madagaskars vildmark.
MAF flyver for flere end 1.400 organisationer verden over. Et samarbejde, der sparer tid og kræfter for organisationerne og mangedobler deres effektivitet. En af dem er HoverAid, som vi mødte i Madagaskar.
”Hover” betyder ”svæve” og ”aid” som bekendt ”hjælp”. Organisationen har base i Holland og bruger fortrinsvis luftpudefartøjer til at bringe hjælp til fjerntliggende steder, hvor folk ikke har adgang til lægehjælp. Fartøjerne kan skumme over både vand og land for at nå ud.
Svæver over vildmarken med MAF
I et land som Madagaskar, hvor den ufremkommelige vildmark dækker næsten hele øen, svæver medarbejderne fra HovedAid endnu højere op i luften med MAF.
HovedAid trækker på omkring 70 frivillige læger. Lægerne flyver ud med MAF sammen med øjenlæger, tandlæger, psykiatere og præster.
– Jeg glemmer aldrig en kvinde i landsbyen Sakevo, fortæller, Maholy Tatiana, der er programchef i HoverAid, Madagaskar, siden 2014 og koordinerer nødhjælp med læger, farmaceuter, lokale myndigheder og samarbejdspartnere som MAF.
Hun fortsætter:
– Kvinden var gravid og hendes foster havde allerede været dødt i 10 måneder i livmoderen. Babyen var kun et skelet inde i maven, og kirurgen måtte operere på stedet og pille det ud ben for ben, stykke for stykke. Men kvinden overlevede og har det godt i dag.
Imponeret af udlændinges indsats
Oplevelsen gjorde uudsletteligt indtryk på Maholy og bekræftede, at hun er på rette vej, når hun engagerer sig i nødhjælps- og sundhedsarbejde for isolerede befolkninger.
– Jeg har altid haft hjerte for at hjælpe andre mennesker, og da jeg hørte om HoverAid’s arbejde, vidste jeg, at det var her, jeg skulle lægge mine kræfter. Jeg blev især imponeret af, at så mange udlændinge lagde penge og kræfter i at hjælpe det madagaskiske folk. Så jeg tænkte: Vi må da også selv kunne gøre noget!
Folk kan ikke komme på hospitalet
Maholy er uddannet i økonomi og administration og fik desuden et unikt indblik i det medicinske arbejde, da hun i begyndelsen gik lægerne til hånde.
– Befolkningen i de afsidesliggende områder af Madagaskar er meget fattige. De har store behov, især når det drejer sig om sundhed. Det nærmeste hospital ligger 100 kilometer væk. Og folk har ikke penge til transport. De har intet håb, fortæller hun.
Mange har brug for at blive opereret, men det er der slet ingen mulighed for, fortsætter Maholy.
– De fleste kommer med blindtarmsbetændelse, brok og for nogles vedkommende også cancer.
Nogle går i tre dage for at få hjælp
Når HoverAid ankommer med MAF begynder personalet at indrette den lokale kirker eller sundhedsklinik til hospital med operationsstue. Alt udstyr skal steriliseres.
Næste dag begynder konsultationerne.
– De kan ikke operere, hvis der ikke er et lokalt sundhedscenter, for der skal være mindst én sygeplejerske til at følge op på patienterne.
Folk kommer langvejs fra for at blive opereret, nogle har gået i vildmarken i op til tre hele dage.
– En lille pige på 7 år havde en misvækst i ryggen. Det begyndte med kløen, og langsomt voksede der ekstra knogler ud af ryggen på hende. Betændelsen spredte en kraftig lugt. MAF fløj hende til hospitalet i hovedstaden Antananarivo, hvor hun blev opereret. I dag er pigen sund og rask, fortæller en glad programchef.