Guinea-ormen er endnu ikke udryddet i Sydsudan. Men det gør tidligere præsident Jimmy Carters sundhedscenter noget ved – med transport fra MAF.
MAF har lige fløjet et hold eksperter til Sydsudans østlige Ækvatorialstat for at åbne en lægeklinik og oplyse befolkningen om, hvordan de kan stoppe spredningen af den frygtede Guinea-orm.
Sundhedseksperterne kommer fra The Carter Center, der er oprettet af USA’s tidligere præsident Jimmy Carter. Centret står helt i front for at udrydde den frygtede orm, der plejede at være almindelig i fjerntliggende landdistrikter i Afrika. I dag er den blevet udryddet i alle lande undtagen Tchad og Sydsudan.
En meter orm i kroppen
Guinea-ormen hærger menneskekroppen og medfører feber, kvalme og diarré. Parasitten, der kan blive op til en meter lang, kommer ind i kroppen gennem forurenet drikkevand og bliver synlig efter ét år, hvor den udvikler væskende blærer og til sidst bryder gennem huden og udklækker utallige små larver.
Når larverne kommer i berøring med ferskvand, smitter de vandets mikroskopiske vandlopper. Når mennesker drikker det forurenede vand, frigøres larverne fra vandlopperne. Larverne vandrer derefter fra tarmsystem til underhud over adskillige måneder og udvikles med tiden til voksne orm lige under hudens overflade, typisk på fødderne.
Kan trækkes ud på klinik
Det er muligt ved en særlig teknik at trække ormen langsomt ud af såret og rulle den op på en pind eller lignende. Og det er netop, hvad en ny klinik i Lafon i den østlige Ækvatorialstat skal hjælpe befolkningen med.
MAF fløj passagererne fra The Carter Center til Lafon for at markere åbningen af den nye klinik. Samtidig oplyses befolkningen om, hvordan de kan forebygge Guinea-orm-infektioner. Kampen mod den frygtede Guinea-orm foregår gennem overvågning, uddannelse, forbedret adgang til sundhedspleje og uddeling af vandfiltre til de mest udsatte mennesker.