MAF Guinea er MAFs nyeste flyveprogram. Landet på Afrikas vestkyst er blandt de ti fattigste i verden. Med fly kan nødhjælpen komme hurtigt frem.
Den første flyvning i Guinea blev gennemført i 2022 efter mange års forberedelse. Dette er MAF Internationals seneste flyveprogram. Målet er som altid at nå landets isolerede befolkning med Guds kærlighed.
Landechef Lisa Blombergs øjne lyser op, når hun fortæller om de mennesker, hun er kommet til at elske, og den kultur, hun har lært at kende, siden hun og hendes mand og MAF-pilot Jonathan og deres fem børn flyttede til landet.
– Mange steder oplever vi en utrolig livlig og glad kultur, trods fattigdommen. Her er nogle af de mest omsorgsfulde mennesker, jeg har mødt, siger Lisa Blomberg.
Befolkningen mangler mad
– Men lige så meget som Guinea har en gæstfri befolkning, har landet også store udfordringer i forhold til sundhed og ernæring, uddannelse og stor fattigdom.
Landet er blandt de 10 fattigste i verden. I øjeblikket lever 55 procent af befolkningen i Guinea for under 15 kroner om dagen, og hver femte familie lider af fødevaremangel. Hvert fjerde barn under fem år er underernæret.
MAF vil formidle håb
Guinea er i vækst, og landet arbejder på at udvikle sin infrastruktur for at forbedre den økonomiske situation for de fleste, men det er meget krævende.
Af Guineas 14 millioner mennesker er 0,7 procent kristne og over 85 procent er muslimer. Men derudover er der også en stor del, der tror på animisme og lever efter traditionelle spirituelle overbevisninger.
– Vi vil gerne formidle håb folket gennem vores arbejde, siger Lisa Blomberg.
Behandler over 100 patienter om dagen
MAF flyver patienter, medarbejdere og medicin til og fra hospitalet Hope Clinic, som ligger i det isolerede Nzao i det syøstlige Guinea. Hospitalet blev grundlagt af sygeplejerske Anja Erickson, hendes mand Jon og venner i området for 21 år siden. Siden har hospitalet tjent befolkningen i en af de fattigste dele af landet.
– Vi startede i lille skala, og vi havde 30 patienter om dagen. I dag modtager vi mellem 100 og 130 patienter om dagen, fortæller Anja Erickson.
To dages rejse reduceret til 2,5 timer
Hospitalet modtager også patienter fra nabolandene. Men mere avanceret sundhedspleje kan kun tilbydes i hovedstaden Conakry.
– Vi tæller ikke distancen i kilometer, vi tæller timer, siger Anja. Afstanden til hovedstaden er 900 kilometer og kan tage to dage i bil – hvis det overhovedet er muligt. Sammen med MAF kan vi nu lave denne rejse på 2,5 time. Det er helt utroligt, siger hun.
Et land rigt på råvarer
Med enorm rigdom som aluminium, bauxit, guld og diamanter er Guinea et af verdens mest mineralrige lande. Men det er ikke ressourcer, der kommer befolkningen til gode.
– Størstedelen af landets ressourcer, inklusive flyselskaber, bruges til at betjene store mineselskaber, der arbejder i landet. Den humanitære sektor og kirker har ikke adgang til flyene for at nå områder, der ofte er fuldstændig isolerede, siger Anja Erickson.
Rækker ud til isolerede områder
Afstandene er store og vejene udfordrende i det vestafrikanske land. MAF’s korteste flyvning tager en time og den længste tager omkring to timer og femten minutter, og krydser nabolandet Liberia på vejen.
– I øjeblikket er der landingsbaner i de fleste større byer, men kun et dusin kortere landingsbaner i de mest afsidesliggende områder, fortæller pilot Jonathan Blomberg.
– At have mulighed for at hjælpe befolkningen og den lokale kirke, og forhåbentlig gøre livet lettere og arbejdede mere effektivt, tilføjer han.
MAF har base i den internationale lufthavn, som ligger syd for hovedstaden Conakry. For at komme til lufthavnen er man nødt til at køre gennem millionbyens stress og jag, hvilket kan være problematisk, når der er behov for akutte lægeflyvninger.
Vi betjener de mest udsatte
– Vi har plantet noget her i Guinea, og nu vil det her arbejde vokse. Vi vil anskaffe et andet fly og yderligere personale for at styrke holdet. Og vi samarbejder med myndighederne for at vise, at vi ikke er her for egen vindings skyld, men for at betjene landets mest udsatte mennesker.
– Vi brænder for at nå ud til områder, hvor ingen har været før, hvor der ikke er kirker, hvor der ikke er sundhedstilbud eller skoler og uddannelse, slutter Lisa Blomberg.