En af MAF’s partnerorganisationer lærer befolkningen i Sydsudan at dyrke varieret. Namoun Criek leder en af landsbrugsgrupperne.
Mad skal der til nu og her. Såsæd skal sikre en god høst næste år. Og viden om fødevarernes næringsværdi er altafgørende for befolkningens sundhed.
Det ved Namoun Criek som leder for den landbrugsgruppe, som modtager undervisning i effektiv og bæredygtig dyrkning på Tearfunds fødevarecenter i Pieri.
– Jeg har selv en gård og har i gruppen lært, hvordan vi skal plante og luge. Det taler vi meget om i gruppen: Hvordan vi forbereder jordbunden og planter og luger blandt grøntsagerne og opbevarer dem. Nu ved vi, hvordan vi gør, fordi vi har modtaget undervisning.
Namoun er en nøgleperson i lokalområdet. Ikke kun fordi hun er vicehøvding, men også fordi hun taler med folk hver dag ud fra sin lille te-shop.
Lærer at dyrke grøntsager
Når MAF flyver ind med udsæd, får befolkningen mulighed for at dyrke flere forskellige afgrøder:
– Den traditionelle måde at dyrke på, er meget anderledes end den moderne måde, vi lærer. Før plantede vi blot to afgrøder, majs og sorghum. Nu føjer vi ærter, okra og aubergine til diæten. Sorghum bliver dyrket meget i området på grund af klimaet. Det gemmer vi som regel til tørtiden.
Hvad er det bedste ved at deltage i fødevarekurset?
– Det bedste er at lære om de forskellige afgrøder. For eksempel at man kan spise blade fra ærteplanterne sammen med okra.
’Vi beder, I beder, jeres støtter beder’
Det er vigtigt at have styr på hele dyrkningsprocessen, så der er mad nok til alle. Problemet opstår, når folk på grund af sult spiser deres frøbeholdning fra sidste år og hjælpen udefra ikke slår til eller lander udenfor plantesæsonen, forklarer Namoun.
Klima og andre udefrakommende faktorer kan ikke styres, så her må man ty til højere magter:
– Vi lægger hele vores situation frem foran Guds trone. Vi beder, I beder og jeres støtter beder. Vi ved, at Gud forstår os og giver os meget af det, vi ønsker, slutter Namoun Criek.