Flere tusinde flygtninge fra Sudan ankommer hver dag til de primitive og overfyldte lejre i Sydsudan, der både mangler rent vand, mad og telte. Regeringen og de humanitære organisationer kæmper med at følge med, og MAF regner nu situationen som en humanitær krise.
150.000 flygtninge er i løbet af de sidste måneder ankommet til Sydsudan. De er på flugt fra hovedstaden Khartoum i Sudan, hvor militæret ligger i åben krig med den militære gruppe RSF. Størstedelen af dem kommer over grænsen til Renk, der ligger i Sydsudans nordøstlige hjørne.
De flygtninge, der ankommer til Renk, har nærmest kun det med, de står i. De finder sikkerhed i Renk, mens de humanitære organisationer kæmper for at følge med antallet af flygtninge, der er i området. Der er ikke adgang til mad, rent vand, medicin eller ordentlige toiletforhold i lejrene. På grund af den dårlige hygiejne begynder smitsomme sygdomme at sprede sig i de primitive lejre.
”Sydsudan ser ind i en katastrofe, der er startet langsomt, men nu er på vej til at eksplodere”, siger Vaughan Woodward, der er leder af MAF’s internationale katastrofeberedskab.
Flygtninge er en kæmpe belastning på et skrøbeligt land
Sydsudan er slet ikke et land, der er gearet til at modtage flygtninge. Faktisk er mange af de flygtninge, der kommer nu fra Sudan, mennesker som oprindeligt er flygtet fra Sydsudan på grund af uroligheder eller fattigdom.
”2/3 dele af Sydsudans befolkning er allerede afhængig af hjælp fra humanitære organisationer, og nu kommer endnu flere mennesker – i tusindvis – der også er fuldstændig afhængig af hjælp fra andre. Det bliver en kæmpe belastning på et i forvejen skrøbeligt system, siger MAF’s landechef Ben Klassen.
Udover det har den militære krise i Sudan store økonomiske konsekvenser for Sydsudans økonomi. Handlen mellem Sudan og Sydsudan er gået i stå, hvilket betyder, at mange almindelige forbrugsvarer ikke længere er tilgængelige for almindelige mennesker.
”Priserne på markederne er steget til et skyhøjt niveau, siger Ben Klassen, og fortsætter:
”På længere sigt frygter jeg, at den her stigende konkurrence om få ressourcer som vand og landjord vil antænde det anspændte forhold, der i forvejen er mellem forskellige samfund og grupperinger i Sydsudan.
Første prioritet er at få rent vand, mad og medicin frem
MAF og andre humanitære organisationer arbejder nu i katastrofeberedskab for at kunne følge med behovene for nødhjælp, der skal fragtes til de tusindvis af flygtninge i Renk. Renk ligger knap 1000 kilometer fra Sydsudans hovedstad Juba. Regntiden har sat ind, og forhindrer lastbiler i at komme frem. Derfor flyves nødhjælp til Renk af bl.a. MAF og FN.
MAF har fløjet medicinforsyninger og nødhjælpsrationer til Renk, hvor FN’s nødhjælpsarbejdere sørger for, at forsyningerne kommer videre til lejrene. Med tilbage til Juba har MAF haft flygtninge, som bl.a. Røde Kors vurderer som ekstremt udsatte og ude af stand til at overleve forholdene i lejrene. MAF har indtil videre planlagt 16 flyvninger med forsyninger til flygtninge.
På længere sigt er det planen, at flygtningene i Renk skal transporteres til det område i Sydsudan, hvor de kommer fra.
FLYGTNINGEKRISEN I SYDSUDAN
- 15. april brød kampe mellem Sudans militær og militsen RSF ud i Sudans hovestad Khartoum. Byen er stadig en aktiv krigszone.
- Krigen har drevet over 1 million mennesker på flugt, og 150.000 flygtninge er ankommet til Sydsudan. De har tilbagelagt en to døgns rejse i lastbil for at komme til grænsen.
- De fleste af de flygtninge, der ankommer til Sydsudan, er sydsudanesere, som i sin tid er flygtet til Sudan.