Et nyt vandfly skal sikre bedre adgang til sundhedspleje, uddannelse og åndelig støtte for isolerede øsamfund i Victoriasøen.
I hjertet af Østafrika ligger Victoriasøen – kontinentets største sø, som strækker sig over Uganda, Kenya og Tanzania. Midt i denne vidtstrakte sø ligger omkring 3000 øer, hvoraf mange er beboede.
For befolkningen på disse øer er adgangen til livsnødvendige tjenester som sundhedspleje, uddannelse og åndelig støtte begrænset. MAF arbejder nu på at anskaffe et vandfly, der kan forbinde disse isolerede samfund med omverdenen.
Isolerede øsamfund mangler basale tjenester
Særligt på Ssese-øerne, en gruppe på 84 øer i Victoriasøen ud fra Uganda møder indbyggerne daglige udfordringer, som de fleste kun kan forestille sig. Her lever befolkningen afskåret fra fastlandet, hvilket gør det vanskeligt at få adgang til sundhedspleje, uddannelse og åndelig vejledning.
”Her i Uganda lever nogle af de mest isolerede mennesker på øerne i Victoriasøen,‟ fortæller Ruth Jack, MAF’s landeleder i Uganda.
”Deres adgang til uddannelse, sundhedsydelser og evangeliet er meget begrænset. Derfor ønsker vi at anskaffe et vandfly til at betjene disse samfund og forvandle liv.”

SSESE-ØERNE I VICTORIA-SØEN
- Victoria-søen er verdens næststørste sø og har kystlinje både i Uganda, Tanzania og Kenya.
- Ssese-øerne er en øgruppe på i alt 150 øer, hvoraf 84 er beboet af omkring 220.000 mennesker. Øerne hører til Uganda.
- 60 procent af indbyggerne ernærer sig ved fiskeri i Victoria-søen.
- Børn helt ned til 12-årsalderen går ind i fiskeriet – piger ned til 10-årsalderen begynder at arbejde som bartendere og prostituerede.
- 80 procent af alle kvinder har været udsat for fysisk eller psykisk vold af deres partner (Ugandas gennemsnit er 41 procent).
- Blot 35 procent har adgang til rent drikkevand (Ugandas gennemsnit er 67 procent).
Kilde: Befolkningsundersøgelse i Kalangala-distriktet (State of Uganda population Report 2019)
Et fly med et formål
For MAF er vandflyet mere end blot et transportmiddel. Det repræsenterer en livline til mennesker, der ellers er skåret af fra basal service. Organisationen håber, at vandflyet vil kunne reducere rejsetiden markant og sikre en mere stabil og sikker forbindelse til fastlandet og mellem øerne.
Over 15 forskellige partnere med ekspertise indenfor tandpleje, uddannelse, sundhedsudvikling, malaria og HIV- forebyggelse, landsbrugsprojekter samt hjælp til børn og kvinder udsat for vold foruden adskillige missionsorganisationer står på spring for at hjælpe menneskerne på Ssese-øerne.
Farlige rejser på søen
For øboerne er selv korte rejser en stor udfordring. For at komme fra en ø til en anden skal de først tage en båd til fastlandet – en rejse, der ofte tager flere timer – for derefter at vente længe på en ny båd til deres destination.
Denne mangel på direkte forbindelse begrænser ikke blot mulighederne for uddannelse og sundhedspleje, men udgør også en alvorlig risiko for liv.
Uforudsigeligt vejr og overfyldte både gør rejser på Victoriasøen farlige. Biskop Misango Fred, som arbejder tæt sammen med MAF, deler en tragisk beretning:
”Vi var på vej hjem fra en konference, da en storm ramte. Vores båd klarede den, men en anden båd kæntrede, og én person mistede livet,” fortæller han.
Disse ulykker er desværre ikke enestående. Overfyldte kanoer og pludselige storme gør transporten risikabel, og mange liv er allerede gået tabt på søen. Et vandfly vil give en langt mere sikker og pålidelig transportmulighed.
Hjælp os med at nå længere
MAF’s vision er at bryde isolationen og bringe livsforandrende støtte til øerne i Victoriasøen. Med et vandfly kan organisationen nå endnu længere og hjælpe endnu flere mennesker.
Vil du være med til at gøre en forskel? Læs mere om MAF’s arbejde og hvordan du kan støtte missionen her.