MAF’s første intensive nødhjælpsindsats for flygtninge i Renk i Sydsudan er ovre, men situationen for flygtningene fra Sudan er stadig uoverskuelig – MAF planlægger at lave en fast ugentlig rute til Renk for at hjælpe partnere.
På grund af massiv opbakning fra donorer blev det muligt for MAF at sætte et ekstra fly og pilot ind for at assistere nødhjælpsflyvningerne til flygtningelejrene i Renk i det nordlige Sydsudan – lige på grænsen til Sudan. Her har tusindvis af flygtninge slået sig ned, efter at de er flygtet fra kampe og uroligheder i Sudan.
MAF i Sydsudan, der i juni indledte sin nødhjælpsindsats rettet mod de mange flygtninge i Renk, råder over syv fly, men mangler lige nu piloter til at flyve dem, så derfor blev der hentet en pilot ind fra Uganda. Fordi en pilot fra Uganda kun har licens til at flyve fly registeret i Uganda, blev der også sat et fly ind sammen med pilot Hansjoerg Schlatter.
MAF’s partnere har kunnet komme hurtigt i gang
Siden april hvor kampe brød ud mellem Sudans militær og militsen RSF i Sudans hovedstad Khartoum har Sydsudan modtaget mere end 240.000 mennesker på flugt fra kampene. Rigtig mange af dem er kommet over grænsen ved Renk, og flere tusinde har slået sig ned i området uden andre steder at tage hen. Et af transitcentrene sat op af FN’s flygtningeorganisation var oprindelig bygget til 3000 mennesker, men mere end 8000 har slået sig ned der nu.
Der har været akut mangel på mad, rent vand, telte, toiletter og medicinsk hjælp til det stigende antal mennesker i denne lejr og de omkringliggende. Men det har været udfordrende for MAF’s partnere at samle tilstrækkelige midler ind til indsatsen.
Den ekstra støtte fra MAF’s donorer og det ekstra fly og pilot har betydet, at MAF’s partnere har kunnet starte hurtigt med deres nødhjælpsindsats uden at skulle vente på, at de selv kunne indsamle midler til at fragte nødhjælp.
I alt har MAF foretaget 33 nødhjælpsflyvninger og fragtet omkring 26 tons nødhjælp til flygtningelejrene ved Renk og evakueret knap 200 sårbare og syge flygtninge til hovedstaden Juba, hvor de kan få specialiseret hjælp.
”At MAF hurtigt har kunnet tilbyde sin hjælp, betyder at det har været et spørgsmål om timer og ikke dage eller uger, før vores partnere har kunnet begynde at etablere sig i de områder, hvor flygtningene fra Sudan samlede sig,” siger Vaughan Woodward, som er leder af MAF’s internationale katastrofeindsats.
Indsatsen er fortsat som en normal del af MAF Sydsudans hjælpeprogram og senest har MAF fløjet medicin for Læger Uden Grænser til Renk.
Renk’s placering har gjort det nødvendigt at flyve
Læger Uden Grænser har sat tre mobile klinikker op i Renk. MAF har hjulpet Læger Uden Grænser med at forsyne disse klinikker med fx latexhandsker, malariatests og medicinsk væske til behandling af diarre. En anden partner er Cordaid, som har brugt MAF til at fragte myggenet, tæpper og sæbe, mens Emergency Response Rehabilitation Initiative (ERRI) har evakueret sårbare og syge flygtninge til Juba med MAF’s flyvninger.
”Renk’s meget nordlige og ekstreme placering har gjort det ekstremt svært at yde en nødhjælpsindsats. Det er ekstremt svært at komme til fra andre dele af landet. Det er faktisk kun muligt med fly. MAF’s flyvninger har betydet rigtig meget for, at vi har kunnet komme i gang med at hjælpe i flygtningelejrene hurtigt, forklarer Tom Otieno, landechef i Sydsudan for Cordaid.
Planlægger en ugentlig “shuttle-flyvning” til Renk
Den første akutte nødhjælpsindsats er slut, da MAF’s partnere er ved at kunne finansiere deres flyvninger på baggrund af de midler, de selv har indsamlet.
Men behovet for hjælp er stadig stort blandt flygtninge i Renk. Lejrene er stadig overfyldte, og regntiden har sat ind. De store regnskyl sammen med de dårlige sanitære forhold betyder, at der er risiko for spredning af malaria og kolera gennem det beskidte vand i lejren.
MAF planlægger at oprette en ugentlig såkaldt “shuttle-flyvning” til Renk, så partnere hver uge har mulighed for at få personer eller fragt med til Renk uden at skulle booke et helt fly.
I alt er en million mennesker flygtet ud af Sudan siden april. Tusindvis af flygtninge er også flygtet til Tchad, et land, hvor MAF også er til stede. Her har MAF også undersøgt behovet for nødhjælpsflyvninger. Det er helt sikkert også opstået en regulær humanitær krise ved Tchads østlige grænse, men her har nødhjælpsorganisationer meget bedre forhold til at komme frem på anden måde end med MAF’s fly.