Der er hårdt brug for hjælp med sundhed og uddannelse til den spredte befolkning i Papua Ny Guinea, der også er hærget af vulkanudbrud og sårbart over for klimaforandringer.
Papua Ny Guinea er ikke et land, der springer frem på nethinden lige med det samme. Fordi det ligger så langt væk fra Danmark, hører vi sjældent om det i nyhederne.
Men nu er der kommet en connection.
Rebecca og Tajs Jespersen fra København rejser derud for at understøtte MAF’s hjælpearbejde blandt de isolerede folkegrupper i landet, der ligger øst for Indonesien og nord for Australien.
En ”ild-ring” af vulkaner
Papua Ny Guinea er verdens tredjestørste ø-nation og består af den østlige halvdel af øen Ny Guinea. To tredjedele af terrænet er dækket af tropiske regnskove, og landet skæres igennem af New Guinea Highlands, der er en kæde af bjerge og floddale.
På grund af sin placering langs Stillehavets såkaldte ”ild-ring” af vulkaner er Papua Ny Guinea ofte udsat for både jordskælv og tsunamier. Det går hårdt ud over landets 9,5 millioner mennesker.
Taler 12 procent af verdens sprog
Landets oprindelige befolkning i Papua Ny Guinea (PNG) er en af de mest heterogene, dvs. uensartede i verden. Landet består af flere tusinde separate landsbysamfund, de fleste med kun et par hundrede mennesker; opdelt efter sprog, skikke og traditioner.
Der tales omkring 839 forskellige sprog i landet – det er omkring 12 procent af verdens samlede sprog. Mange af sprogene tales af færre end 1000 mennesker.
Massive problemer
Papua Ny Guinea står med massive problemstillinger. Regnskoven skrumper som følge af stigende efterspørgsel på tropisk tømmer. Det resulterer også i, at jorden eroderer og vandkvaliteten forringes.
I landområderne har kun halvdelen af befolkningen adgang til rent drikkevand. Kun 20 procent har et ordentligt toilet.
Derfor har befolkningen høj risiko for at blive smittet af dødelige sygdomme. Det gælder både tyfus, gul feber og malaria.
Nok at tage fat på
Der er nok at tage fat på for de to ildsjæle fra Danmark.
Rebecca er skolelærer og skal undervise på en skole for børn af MAF-medarbejdere og andre internationale organisationer. På skolen får også lokale børn en kvalitetsuddannelse, der kan forberede dem på et voksenliv, hvor de kan bidrage positivt til deres land.
I dag kan kun to tredjedele af landets børn læse og skrive, når de er fyldt 15 år.
Tajs skal filme, fotografere og skrive fra MAF’s hjælpeprojekter, så vi herhjemme bliver inspireret til at støtte MAF’s hjælpeindsats.
Kilder:
FN, World Fact Book, Worldatlas.com og Den Store Danske.