Mange års krig og konflikt medvirker til dagens fødevarekrise i Sydsudan. Men krisen vender også modsat: Uden mad, begynder folk at slås, fortæller vicehøvding i byen Pieri.
Uden fred, ingen udvikling. Vendingen er velkendt. Men den kan skærpes: Uden fred, ingen mad. For når familier pludselig bliver drevet fra hus og hjem af rivaliserende klaner, bliver hjemmene plyndret og de tilsåede marker efterladt uden at blive høstet.
Men den vender også modsat: Uden mad, ingen fred. Som Namoun Criek formulerer det:
– Når der er sult, er der ingen fred. Men når folk er mætte, hersker freden overalt. Det er sulten, der gør at folk slås, siger hun i et interview med MAF.
Namoun Criek er vicehøvding i byen Pieri, som MAF netop har fløjet 6 tons såsæd til. Sammen med undervisning i bæredygtigt landbrug skal såsæden modvirke den sultkatastrofe, der lurer lige om hjørnet i det krigshærgede land.
– Når vi får mad og oplæring i at dyrke rigtigt, falder sindene til ro, konstaterer Namoun Criek.
Sydsudans plagede historie
Sådan er situationen i Sydsudan, og sådan har det været i det nordøstafrikanske land i årevis. Helt siden Sudans daværende diktator Omar al-Bashir som sine forgængere gik systematisk efter at udrydde den kristne befolkning i den sydlige del af landet.
I 1992 effektuerede al-Bashir en såkaldt fatwa fra islamistiske lærde, der gav ”frihed til at dræbe” alle ikke-muslimer og forhenværende muslimer. Herefter fulgte år med massakrer af landsbyer i det kristne syd. Landsbyer og flygtningelejre blev bombet fra luften, hytter blev brændt ned til grunden, husdyr og ejendom stjålet, og kvinder og børn fanget som bytte og solgt som slaver i nord.
Da Sydsudan endelig løsrev sig fra Sudan i 2011, åndede verden lettet op. Nu blev det islamiske nord og det kristne syd holdt hver for sig. Men allerede i 2013 udbrød der en etnisk konflikt i Sydsudan. Konflikten udviklede sig til reel borgerkrig mellem primært stammerne Dinka og Nuer.
Krigen har i dag kostet 400.000 mennesker livet og sendt 4 millioner på flugt i og udenfor landet.
Skrøbelig fred
Sydsudans præsident Salva Kiir (Dinka) og hans tidligere vicepræsident Riek Machar (Nuer) underskrev en fredsaftale i september 2018 i et forsøg på at afslutte bitre kampe, der har plaget den unge nation. Men FN kunne ved et møde med Den Afrikanske Union i oktober 2022 blot konstatere, at partnerne er ”ekstremt langsomme” til at implementere aftalen.
– Det betyder ikke bare tabt tid, men tabte liv, advarede FN-kommissær Barney Afako under besøget.
– Hver måned ser vi tusindvis af sydsudanesere krydse grænser, strømme ind på FN-drevne flygtningelejre eller bevæge sig rundt i landet i forsøg på at undvige en konstant skiftende voldmosaik, tilføjede han.
Kilder: UNOCHA og Martin Meredith: The State of Africa